Můj oblíbený recept na koláče. Poprvé jsme je měli u našich kámošů Lucky a Martina, kde jsme jim doslova sežrali celý pekáč k jedné kávě. Od té doby pravidelně peču i u nás. Nevím, čím jsou jiné než koláče ostatní, možná to bude fakt tím sádlem, každopádně si je na tuty zamilujete.
Těsto:
350 g hladké a 150 g polohrubé
3 žloutky
100 g rozpuštěného sádla
250 ml mléka pokojové teploty / můžete použít i bezlaktózové náhražky
80 g cukru+ 1 vanilkový cukr
30 g čerstvého droždí nebo 10 g instantního
špetku soli
½ lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
Povidla nebo jinou marmeládu
Drobenka:
80 g másla
100 g cukru moučky
50 g hladké a 50 g polohrubé mouky
Náplň:
500 g měkkého tvarohu, ne toho tekutého z vaničky
1 celé vejce a 1 žloutek
4 lžíce cukru
½ lžičky citronové kůry
100 g rozinek naložených pár hodin v rumu – zbylý rum pak můžete použít na zředění tvarohu
1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Nejprve si zandejte na těsto. Do mísy nasypejte obě mouky, pak zde udělejte důlek a přidejte cca 2/3 mléka. Poté zde nasypejte instantní nebo čerstvé droždí, propojte s trochou okolní mouky, aby vám vznikla kašička a nechte cca 20 minut odpočinout, než se vám začnou objevovat na povrchu bublinky (droždí je rozjeté).
Poté v necelém zbytku mléka rozšlehejte žloutky a ty přidejte k rozjetému kvásku. Dále přidejte rozpuštěné sádlo, citronovou kůru a cukr klasický i vanilkový a zpracujte v hladké těsto.
Vzniklé těsto nechte vykynout do zdvojnásobení svého objemu, trvá to cca hodinku.
Mezitím co vám těsto kyne, tak si můžeme připravit drobenku. Všechny ingredience propojíte a ručně zpracujete v drobenku. Promačkáváte a mícháte, až vám vzniknou hrudky.
Poté si připravte náplň – opět všechny ingredience dejte do mísy a propojte. Pokud se vám zdá náplň moc tuhá, tak přilejte trochu rumu, který vám zbyl z nakládaných hroznů.
Drobenku máme, náplň máme, tak je čas se vrátit k těstu. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Teď máte několik možností, jak těsto rozdělit. Buď těsto rozvážíte na váze na 24 menších kousků nebo si těsto rozválíte na 1 cm vysoký díl a rozdělíte pomocí kuchařské stěrky na 24 stejných dílů.
A je čas na plnění. Nejprve si připravíme pekáč, který vyložíme pečícím papírem.
Těsto máme rozděleno na 24 malých kousků. Každý kousek si před plněním ještě lehce rozplácneme nebo rozválíme a následně na něj dáme tvarohovou náplň. Snažíme se spojit všechny okraje do středu a to tak, že povytáhneme těsto z boků koláčků kolem tvarohové náplně a pokračujeme směrem do středu, kde okraje spojíme. Následně vytvoříme kuličku, kterou položíme na plech spojem dolů. Pokládejte v dostatečných rozestupech, protože se objem koláčků ještě zvětší.
Následně nechtě tyto kuličky ještě 45 minut dokynout a poté do koláčku udělejte důlky. Já jsem použil část z hmoždíře, ale můžete také použít špičatou stranu omoučeného vejce.
Je čas si rozpálit troubu na 170 ° C.
Jakmile máme udělané důlky, tak pomažeme koláčky vejcem a do důlky začneme plnit ideálně povidly, ale můžete použít i jinou marmošku nebo sezónní ovoce.
Nakonec posypeme drobenkou a dáváme do trouby. Pečeme cca 20 minut.
Pozor, je to návykovka, tak opatrně :) Jan
Comentários