Rohlíky
- Jan
- 18. 2. 2021
- Minut čtení: 2
Rohlíky jsou prostě česká klasika. Ještě na střední jsem jich zvládl pět, šest na posezení. S vlašákem, lovečákem nebo májkou. Dnes mám rohlík jen svátečně, ty z obchodu mi nejedou a dávám přednost chlebu. Ovšem jednou za čas upeču rohlíky domácí. To pak pojem rohlík se salámem dostává nový rozměr.

Suroviny:
500 g hladké pšeničné mouky 285 g vlažné vody 60 g změklého sádla 11 g soli 7 g instantních kvasnic

Postup:
Ve větší míse si zamícháme hladkou mouku, sůl a kvasnice. Poté přidáme změklé sádlo a vodu.
Vše následně zpracujeme v hladké těsto, které by se nemělo lepit na stěnu mísy. Zabere nám to asi 10 min.
Poté ještě přemístíme těsto na vál a chvíli hněteme.

Nakonec těsto vložíme do mísy lehce vymazané olejem a zakryjeme utěrkou nebo sáčkem. Tuto mísu necháme odpočívat cca 90 min, dokud se nám nezdvojnásobí objem těsta.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme si ho na několik stejných dílů. Mně to vyšlo na 11 dílů o hmotnosti 76 g. Těsto se nebojte zvážit na váze, eliminujete pak spálení menších kousků a nedopečení těch větších.
Z dílů si uděláme bochánky a necháme je pod utěrkou ještě pár minut odpočinout.
Teď je čas na tvarování rohlíků. Každý díl rozválíme na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.

Vyválené rohlíky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (45 minut).

Jakmile nám rohlíky nakynou, tak je postříkáme rozprašovačem s vodou a posypeme kmínem a solí. Kdo nemá rád kmín, tak může zvolit mák, sezam nebo vůbec nic.

Vykynuté rohlíky dáme do rozehřáté trouby (na 230 °C) a pečeme cca 10 minut. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.

Jan
P. S. Díky za inspiraci panu Cuketkovi. Je to legenda. Když si nevíte rady s nějakou českou klasikou, tak u něj na blogu zaručeně najdete odpovědi.
Comments