Pečené batáty s cizrnou a kořením Za'atar
- Jan
- 4. 5. 2021
- Minut čtení: 1
Rychlé večeře jsou zázrak. A pečená zelenina ještě větší. A co když hodíte na pekáč batáty, kapustičky, cibuli, upečete, zasypete pořádnou dávkou petrželky, cizrny a koření? Tady je recept.

Suroviny:
2 velké batáty
2 cibule
Cca 10 kapustiček
2 hrnky přes noc naložené a následně uvařené cizrny
Koření Za'atar nebo smíchejte tymián a sezam
Citrón, olivový olej a balzamikový ocet
Sůl

Omáčka:
3 lžíce bílého jogurtu
Lžíce tahini
3 stroužky česneku
Šťáva z půlky citronu
Sůl

Postup:
Přes noc si naložte cizrnu do vody. Na 2 hrnky cizrny dejte 4 hrnky vody. Do vody dejte lžičku kuchyňské sody.
Následující den cizrnu uvařte do měkka a nechejte odpočívat stranou.
Následně si zapněte troubu na 190 °C.
Mezitím si nakrájejte na větší kousky - omyté batáty, cibuli a očištěné kapustičky. Takto nakrájenou zeleninu dejte do mísy na pečení, promíchejte se 3 lžícemi olivového oleje, posolte a dejte do trouby na cca 30 min, dokud nezačne zelenina na povrchu hnědnout.
Po cca půl hodině zeleninu vytáhneme, přidáme cizrnu, nahrubo nakrájenou petržel, trochu šťávy z citronu, lžíci olivového oleje, kapku octu, lžíci koření Za'atar, posolíme a promícháme.
Celé jídlo pak můžete zakapat omáčkou z jogurtu, tahini a česneku.

Jan
Comments