top of page

Míchaná vejce trochu jinak

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 14. 1. 2021
  • Minut čtení: 1

Klasická míchaná vejce u nás nikdy nezklamou. Pro domácí vejce si jezdíme do nedalekých Polešovic a máme je rádi na všechny možné způsoby. Se slaninou a cibulkou, vařená na 6 minut nebo jen zamíchaná se solí, pepřem a pažitkou. No a před rokem jsem narazil na kořeněná míchaná vejce od Ottolenghiho. Vajíčka plná zázvoru, koření, rajčat a chilli. Garantuji vám, že se z nich posadíte na prdel. Ideální tip na nedělní brunch nebo večeři.



Suroviny (4 porce):

2 lžíce olivového oleje

¾ lžičky celého římského kmínu

½ lžičky klasického českého kmínu

1 malá cibule, nakrájená na kostičky

10 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného najemno

1 středně velká červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená najemno

¼ lžička mleté kurkumy

¼ mletého kardamomu

½ lžičky rajčatového protlaku

4 středně velká rajčata, oloupaná a nakrájená na kostičky nebo 300 g rajčat z konzervy

8 vajec

3 jarní cibulky nakrájený na kolečka

10 g nasekaného koriandru

¼ lžičky chilli vloček

Sůl



Postup:

Použijete větší pánev, aby se vám tam vešlo 8 vajec a všechny ostatní suroviny. Ideálně s nepřilnavým povrchem, jinak to bude boj. Na středně silném ohni ji rozehřejte, přidejte olej, římský kmín, český kmín, cibuli, zázvor a chilli papričku.

Občas zamíchejte, než cibule změkne. Vezme vám to cca 10 min. Poté přidejte mletá koření, rajčatový protlak, ¾ lžičky soli a další 2 minuty míchejte.

Poté přidejte rajčata a opékejte 8-10 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří.

Následně přijde čas na vejce. Vejce přidejte na pánev a zeslabte oheň na nižší stupeň. Opatrně stírejte směs ze dna pánve. Vejce by neměla být suchá, ale spíše řidší kašovité konzistence.

Zahřívejte další 3 minuty a je hotovo. Směs posypte jarní cibulkou, koriandrem a nasekaným chilli.


Dejte vědět, jestli si vás tato verze taky získala.


Jan

Commentaires


bottom of page