top of page

Domácí lasagne s ragú

  • Obrázek autora: Jan
    Jan
  • 20. 2. 2023
  • Minut čtení: 2

V říjnu jsem dostal k narozeninám od mé ženy strojek na těstoviny. Dostal jsem k tomu i pár ověřených knih, které se jejich výrobou zabývají a byl jsem vcelku překvapený, jak je vše jednoduché. Vždy jsem si představoval výrobu těstovin jako proces, který patří strojům. Protože ty jediné vše dokonale zváží, vytvarují, nasuší a zabalí. Přišlo mi to jako něco nadlidského. No a světe div se, vše je docela prosté, i když na úklid kuchyně budete následně potřebovat celý víkend.



Ale stojí to za to. Věřte mi, žádné těstoviny nebudou chutnat tak, jako ty vaše domácí. Hned jsem musel vyzkoušet tagliatelle, na jejichž těsto jsem spotřeboval 9 (slovy DEVĚT) žloutků. Taky jsem nadělal do zásoby klasické nudle do polévky z hrubé mouky. A záhy jsem se pustil do Lasagní. Je asi jasné proč, protože Lasagne 😊 Prošel jsem mé knihy, internet a metodou kompilace dal dohromady tento recept s hovězím ragú.



Ingredience na těsto:

350 g pšeničné bílé mouky typu 00

50 g semoliny

4 velká vejce

Špetka soli


Ingredience na ragú:

2 lžíce olivového oleje

2 cibule

1 kg hovězího masa

2 petržele

3 mrkve

Jedna konzerva rajčat

200 ml rajčatového protlaku

200 ml vývaru

2 dcl červeného vína

2 balení mozzarelly

100 g parmezánu

Sůl

Pepř


Ingredience na bešamel:

50 g másla

50 g hladké mouky

0,5 l mléka

Lžička soli

Špetka muškátového oříšku



Postup:

Nejprve si připravte těsto. Smíchejte v míse hladkou mouku a semolinu. Přidejte špetku soli a následně 4 vejce. Vše vypracujte do hladkého těsta. Bude to chtít trochu zdatnosti.


Následně těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na chvíli odpočívat do lednice.



Můžeme se dále pustit do ragú. Na nejvyšším stupni si rozehřejeme velkou pánev s olivovým olejem. Přidáme cibuli, kterou osmahneme do zlatova. Následně přidáme mleté maso, které necháme zatáhnout a poté přidáme i mrkev a petržel (nakrájené velmi nadrobno nebo nastrouhané), vše zalijeme červeným vínem. Počkáme, až se z vína vypaří alkohol, cca 10 min a přidáme vývar, rajčatový protlak, rajčata u plechu, sůl a pepř. Přiklopíme a na mírném plamenu vaříme cca hodinku.


Zatím co se nám vaří ragú, tak si připravíme bešamel. V kastrůlku rozpustíme máslo, postupně vsypeme všechnu mouku, vznikne nám jíška, do které postupně přilejeme půl litru mléka. Celou směs zahříváme a mícháme metličkou, dokud nám nevznikne hustá tekutina – bešamel, ke konci přidáme ještě špetku muškátového oříšku.


Ragú se nám vaří, bešamel je hotov a tak je nejvyšší čas vytáhnout těsto z lednice a vytvarovat si pásy na lasagne. Těsto si rozdělíte na celkem 4 stejně velké kousky, ty postupně rozválíme od nejvyššího stupně, až na stupeň číslo dva. Takto vyválené těsto nakrájíme na požadovaný tvar a máme hotovo.


Je čas na vrstvení. Na spodek pekáče (ideálně aby měl i poklop) dejte vrstvu směsi ragú, na něj pokládejte lasagne, na lasagne bešamel, masovou směs, posolte a zase lasagne, bešamel, masovou směs, posolit, a tak stále dokola, uvidíte na kolik vrstev vás váš pekáč pustí. Na poslední vrstvu pak pokládejte nakrájenou mozzarellu a posypte ještě parmazánem.


Vše dejte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte cca 1 hodinu přikryté, poté odejměte poklop a ještě dopečte na 200 °C cca 10 minut, aby se udělala křupavá krusta.


Vytáhněte z trouby a můžete servírovat.

Comments


bottom of page