Co bude dnes k večeři? Aneb pár tipů na kuchařky
- Jan
- 8. 12. 2022
- Minut čtení: 2
Vánoce bez kuchařky pod stromečkem, jako by nebyly Vánoce. Máme jich proto za ta léta v knihovně celkem dost. Je to taková moje úchylka. A tak mám z pekla štěstí, že jich každoročně vychází jako hub po dešti. Což s sebou ale mnohdy přináší otázku, jak se v těch kvalitnějších zorientovat. Která stojí za to, a která je spíš dílem marketingovým? Nebude jen sběračem prachu v knihovně? No a tak jsem se rozhodl vybrakovat naši knihovnu a dát vám pár tipů na námi ověřené knihy. Nutno podotknout, že některé bohužel vyšly pouze v angličtině, ale věřím, že si případně poradíte.

Roman Vaněk a Jana Vaňková - Velká kuchařka Čech a Moravy
Velká kuchařka Čech a Moravy je taková moje kuchařská bible české kuchyně. Máme od Romana Vaňka několik knih, ale tady tahle je jakousi kompilací všech těchto knih v jedné. Najdete zde snad všechny české klasiky, a to pěkně poctivě. Podle této kuchařky dělám vše od knedlíků přes guláš, až po buchty a koláče.
Magnus Nilsson
Magnus Nilsson, jeho filozofie a přístup ke gastronomii je mojí srdcovkou, proto mám od něj celkem 3 knihy, ve kterých častěji jen listuji a nasávám atmosféru severských zemí, než že bych podle těchto knih vařil. Ano, stydím se. Každopádně se jedná o krásné knihy, které jsou plné atmosférických fotek autora, který projel Švédsko, Norsko, Dánsko, Finsko, navštěvoval místní usedlíky, aby dal nakonec dohromady monumentální díla v podobě několikaset stránkových kuchařek, zabývajících se severskou kuchyní. Doporučuji recepty na masové koule, které ostatně najdete i tady na blogu. Nevýhodou je, že knihy zatím nevyšly v českém jazyce.
The Nordic Cookbook
The Nordic Baking Book
Fäviken

Yotam Ottolenghi
Jedná se o kuchařky britského kuchaře, restauratéra a autora kuchařek izraelského původu. V kuchařkách od Ottolenghiho najdete rozmanité recepty plné orientálních chutí, většinou izraelsko-palestinského původu. Jak sám autor na začátku knihy píše: „Nemáte-li rádi citron nebo česnek, nalistujte poslední stránku.“
Simple

Cookbook (Sami Tamimi)
Joachim Vetri
Mastering Pasta
Tuhle knihu jsem dostal v říjnu k narozeninám, společně se strojkem na těstoviny. Mělo by se jednat o jednu z nejoceňovanějších knih, zabývající se výrobou a přípravou těstovin. Šéfkuchař Marc Vetri chtěl původně napsat svou první knihu o těstovinách. Místo toho napsal dvě uznávané kuchařky a těstoviny pak zkoumal dalších deset let. Nakonec se tento uznávaný mistr italské kuchyně konečně podělil o své rozsáhlé znalosti o těstovinách, nocích a rizotu v této inspirativní a poučné učebnici, která obsahuje odborné tipy a techniky a více než 100 receptů. Jelikož mám knihu vcelku krátce, tak jsem stihl vyzkoušet pouze těstoviny z receptu Egg Yolk Dough. Byl jsem dost zaskočený použitím 9 žloutků na jedno půlkilové těsto. Kniha u nás opět vyšla bohužel zatím pouze v angličtině.
Antonio Carluccio
Tohoto pána můžete znát například z pořadů Jamieho Olivera. Šedivý italský dědoušek vám dá ve svých kuchařkách tipy na to, jak připravovat italské klasiky. Jak název napovídá, bude hlavně o těstovinách. Opět vyšlo pouze v angličtině.
Pasta
100 pasta recipes
Peter Reinhart
Pekařský učeň
O této knize jsem už několikrát na blogu psal. Je to prostě pekařská bible. Dozvíte se zde vše, co jste v životě o pečení pečiva chtěli vědět. Chemie, postupy, focaccie, bagely, chleby toastové, francouzské bagety, chleby žitné atd. Doporučuji všem, kteří chtějí své pečení posunout na další level.
Marek Pavala
Fuego
Knihu jsem dostal minulé Vánoce. Je to skvělá inspirace pro ty, kteří mají rádi vaření na ohni.
Jaká je vaše oblíbená? Vánoce se blíží, tak ať vím, o jakou si napsat.
Jan
Comments