Cannelloni se špenátem a ricottou
- Jan
- 2. 6. 2021
- Minut čtení: 2
Léto se letos ne a ne objevit. Má to ale jednu světlou stránku, tento opožděný nástup velmi prospívá našemu špenátu, který by šel normálně touhle dobou do květu. Ale nebude tam věčně, takže jsme se rozhodli udělat cannelloni (rúrky) se špenátem a ricottou. Rychlý a dobrý oběd nebo večeře.

Cannelloni jsou těstoviny ve tvaru trubiček, které se pak různě plní a zapékají. Poprvé nám tohle jídlo udělala naše kámoška Gabka a byla to fakt bomba, tak doufám, že to bude chutnat i vám.

Ingredience:
400 g špenátu
extra panenský olivový olej
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
1 cibule
2 stroužky česneku
2 x 400 g rajčat z plechovky
1 bobkový list
½ svazku čerstvé bazalky (15 g)
½ citronu
1 velké vejce
parmazán
250 g ricotty
150 g cannelloni, asi 14 rourek
2 x 125 g mozzarelly

Postup:
Předehřejte troubu na 180 ° C. Zapněte si vařič na středně velký stupeň/oheň. Na mírný plamen dejte pánev, zakápněte olivovým olejem a vložte špenát. Přidejte muškátový oříšek, dochuťte mořskou solí a černým pepřem, přikryjte a chvíli poduste. Občas promíchejte a cca po 5 min dejte stranou a nechejte směs vychladnout.
Dále nakrájejte cibuli na kostičky a česnek prolisujte. Pánev, ve které jsme dělali špenát, zakápneme olivovým olejem a následně orestujeme cibuli do zlatova. Poté čistýma rukama vmačkejte rajčata a přidejte česnek, bobkový list, trošku citronové šťávy a nasypte pár lístků bazalky. Následně směs nechte 20 minut jemně dusit, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem.
Vychladlý špenát nakrájejte nadrobno a vraťte zpět do mísy. Následně rozšlehejte vejce, nastrouhejte 2 čajové lžičky parmezánu a společně s ricottou přidejte do mísy se špenátem.
Přichází čas na plnění trubiček. Nejlépe se plní tak, že směs přesunete do sáčku, jeden konec ustřihnete a pak vytvořeným tlakem trubičky naplníte. Dnes se už používají i speciální silikonové plnící pytlíky, které jsou určeny především na pečení sladkostí, takže ten můžete použít taky.
Naplněné cannelloni pak skládáme do pekáče vedle sebe.
Jakmile je pekáč vyskládaný, tak rajčatovou směs rozetřete na cannelloni. Na směs nasypete zbytek bazalky a taky na ni natrháte na malé kousky mozzarellu, pokapete olivovým olejem, dosolíte, dopepříte a vložíte na 35 až 40 minut do trouby. Mozzerella by měla být hezky propečená.
Následně vytáhnete z trouby, necháte chvíli odstát a podáváte s troškou čerstvé bazalky.

Jan
Comments