Tohle je polévka ideální pro zimní dny. Bez masa, plná zeleniny, cheddaru a ozvláštněná kurkumou. Tento recept jsem vytasil na letošního Silvestra, který jsme pořádali u nás doma. Společně s čerstvou focacciou se tak jednalo, vedle česnekových jednohubek, o příjemné zpestření.
K přípravě tohoto receptu na brokolicovou polévku s cheddarem budete potřebovat následující:
Samozřejmě brokolici! Nakrájejte ji spíše na malé kousky. Cibuli a česnek, máslo a mouku (vytvoří jíšku, která polévku zahustí)
Mléko - dotváří krémovou strukturu polévky. Plnotučné mléko je v brokolicovo-sýrové polévce tradiční a zde se skvěle hodí, ale můžete místo něj použít i alternativu, jako je například mandlové mléko, které také funguje dobře. Polévka je o něco méně hustá, ale stále je výborná!
Zeleninový vývar, případně vodu. Když nemám vývar, tak používám vývar instantní od DMka. Mělo by to být bio. Žádná Podravka nebo Magíčko.
Mrkev (můžete ji nakrájet nadrobno nebo na julienne)
Cheddar (My máme to štěstí, že nás ve velkém zásobuje Aniččina sestra, která nám vozí cheddary přímo z Anglie)
Sůl a pepř a nakonec polévkovou lžíci kurkumy, která je skvělý antioxidant
Ingredience a množství:
4 lžíce másla
1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
½ lžičky mořské soli
čerstvě mletý černý pepř
3 nasekané stroužky česneku
¼ šálku hladké mouky
2 šálky plnotučného mléka nebo neslazeného mandlového mléka
2 šálky zeleninového vývaru
3 šálky nasekaných růžiček brokolice
1 velká mrkev, nakrájená na plátky nebo nadrobno
1 čajová lžička kurkumy
300 g strouhaného sýra čedar, to jsou asi 2 vrchovaté šálky
Opražené pečivo (bagety, chleba, focaccia)
Postup:
Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na středním ohni.
Přidejte cibuli, sůl a několik zrnek pepře a za stálého míchání vařte 5 minut nebo do změknutí.
Vmíchejte česnek a vařte další minutu, pak přisypte mouku a za stálého šlehání ji 1 až 2 minuty nebo dokud mouka nezezlátne. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko.
Poté přidejte vývar, brokolici, mrkev a promíchejte. Vařte 15 až 20 minut nebo dokud brokolice nezměkne.
Postupně přidávejte sýr a po každém přidání míchejte, dokud se všechen sýr nerozpustí a polévka není krémová.
Osolte, opepřete a přidejte kurkumu.
Podle chuti ještě dochuťte a podávejte horkou misku s opraženým pečivem.
Vyzkoušeli jste tento recept? Tak to musím vidět! Označte @jsem_jan_ na Instagramu.
Comments