top of page
Vyhledat

Aglio olio aka "ojlíčko"

Nechápu, jak je možné, že jsem tady ještě nikdy nedal recept na tyhle těstoviny. Jsou dvě jídla, po kterých doma sáhneme, když nemáme inspiraci, čas, ingredience nebo vše najednou. Jsou to rybí prsty, anebo špagety, olivový, olej, česnek a chilli. Žena tomu samozřejmě hned dala svůj vlastní název, a tak tomu doma říkáme interně „ojlíčko“. Poprvé jsem měl tohle jídlo ještě na vysoké. V Olomouci totiž existovala nebo možná ještě existuje tzv. Špagetárna. V té době mi to přišel dokonalý obchodní nápad a říkal jsem si, že si jednou taky takovou otevřu. Těstoviny za pár kaček pro studenty. No pak jsem si je udělal doma, zjistil jsem, že je to super jednoduché a od té doby je to jedno z našich nejčastějších jídel, které doma připravujeme…jo a taky ty rybí prsty, ale jedině z Lidlu #tohleneníreklama.



Ingredience na 2 porce:


1 celý česnek (cca 8 stroužků)

250 g sušených špaget

50 ml olivového oleje

1 ks chilli papričky, ale záleží, někdo rád ostřejší nebo méně

Hrst najemno nasekané petrželové natě

Podle tradičního receptu tam sýr údajně nepatří, ale kde je sýr, tam je lepší jídlo, proto já zasypávám parmezánem



Postup:


Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu.


Mezitím si nakrájíme na plátky stroužky česneku, chilli a petrželovou nať.


Jakmile nám voda v hrnci vře, tak dáme vařit špagety.


Zatímco se nám vaří špagety, tak na větší pánvi necháme zpěnit nakrájený česnek na olivovém oleji, česnek by se měl spíš zahřívat, nikoliv smažit, takže na menším plameni. Po chvíli přidáme i chilli.


Následně scedíme špagety, trochu vody ze špaget si necháme a přidáme vše na pánev s olejem, česnekem a chilli.


Vše promícháme, lehce osolíme a přidáme petrželku.


A je hotovo. Já si následně ještě přisypu parmezánu a podle potřeby poleju oliváčem.


Jan



291 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page