Ještě do nedávna byl pro mě hot dog a párek v rohlíku jedno a totéž. Dokud jsem nenavštívil pražský Mr. Hot Dog a nezjistil, že párek v rohlíku je jeho hodně chudý příbuzný. (mimochodem, nejlepší párek v rohlíku se zelím měli na olomouckém vlakáči).
Hot dog, to může být nadýchaná brioška, tmavě hnědá kůrka, dobrý párek nebo klobáska a pak už je to čistě na vaší fantazii. Chilli, koriandr, okurka, rajče, cibule, různé druhy omáček a taky moooc sýru. No a co může být lepšího v tyto dny než prasárna tohoto typu. Tady je recept.
Briošky
Suroviny na 11 briošek:
550 g hladké mouky 130 g podmáslí 110 g vody 40 g změklého másla 20 g slunečnicového oleje 25 g cukru (třtinový, řepný) 1 vejce 7 g sušeného droždí (20 g čerstvého) 11 g soli vejce na potření tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Do mísy nebo robota dejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Promíchejte. Přidejte vodu, podmáslí (popřípadě lze nahradit jogurtem lehce zředěným s mlékem), olej, vejce a změklé máslo.
Hnětete cca 15 minut a déle. Těsto bude pěkně kypré a bude trochu lepit. Zakryjte a nechte kynout 90 minut.
Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na porce o hmotnosti asi 80 g. Každý dál těsta zpracujte do bochánku a nechte chvíli zakryté odpočinout. Poté bochánky válečkem rozválejte a srolujte.
Vytvarované těsto vložte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Zakryjte a nechte kynout asi 60 minut do znásobení těsta.
Troubu nechte předehřát na 190 °C vrch i spodek. Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.
Vykynuté žemličky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut, dokud nejsou pěkně dozlatova.
Briošky pak necháte vychladnout.
Originál receptu najdete na: https://www.pecempecen.cz/zemle-na-hot-dogy/
Příprava hotdogu:
Uvaříte nebo ugrilujete párek, klobásku. Mezi tím si nakrojíte briošku na půlky, podélně, tak aby vám zůstal spoj. Vnitřní stranou pak dáte ještě připéct na pánev, aby vám vnitřní strany chytly kůrčičku.
Briošku poté namažete oblíbenou omáčkou, hořčicí, kečupem atd. a postupně plníte.
My jsme měli ingredience v tomto pořadí – omáčka, párek, smažená cibulka, mooc koriandru a nastrouhaný cheddar.
Pokud chcete mega prasit, tak přidejte hranolky s roztopeným cheddarem.
Prostě cheddar forever.
Mějte se skvěle a buďte doma!
Jan