Polévka je grunt, ostatní je špunt. Tak nějak to říká moje babička. Sobotní recept týdenní výzvy proto bude polévka z červené čočky. Je to recept, který dělává moje Anička a já tuto polévku miluji. Jednoduchý recept, skládající se z pár surovin, který má každý doma. Je skvělé, že lze tento recept modifikovat i na jiné suroviny, než je červená čočka. Postup je vždy stejný, jen vyměníte za červenou čočku čerstvý nebo mražený hrášek, brokolici nebo květák. Recept je hodně intuitivní, zvolte množství surovin podle velikosti hrnce a taky podle toho, jestli máte rádi hustší nebo řidší polévku.
Suroviny:
Mrkev
Brambory
Červená čočka
Máslo
Koření – bobkový list, celý pepř, nové koření
Sůl, pepř
Postup:
Očistíme si kořenovou zeleninu. Jednu celou mrkev dáme stranou a zbytek nakrájíme na 1,5 cm kostky.
V hrnci si rozpálíme máslo, popřípadě olivový olej a nastrouháme do něj odloženou mrkev. Uděláme takovou zeleninovou zásmažku a poté přidáme zbylou kořenovou zeleninu. Chvíli orestujeme, aby nám lehce zkaramelizovala a pustila chutě.
Poté zalijeme vodou, přidáme koření a osolíme.
Jakmile je kořenová zelenina zhruba ve své půlce vaření (10-15min), tak přisypeme červenou čočku a dalších 15 min vaříme.
Nakonec vyjmeme bobkové listy, popřípadě dochutíme a máme hotovo.
Jan