top of page
Vyhledat

Božská focaccia


Focaccia, snad nejvoňavější a nejnávykovější pečivo ze všech, které odstartovalo moji vášeň nejen pro pečení, ale i vaření jako takové. Pamatuji si, jak jsem byl nadšený po prvním pečení a nakoplo mě to v posouvání limitů. Postupně jsem začal vyměňovat párky s rýží a kečupem za kváskové chleby, buchty, ale i dlouho pečená masa, zeleninu, bůčky, polévky. Začal jsem na zahradě pěstovat zeleninu a ovoce. Vzal jsem do ruky foťák a tato jídla si začal fotit, až jsem se postupně dostal k focení lidí. No prostě jsem v tom všem začal lítat a rozhodl se založit blog o tomhle všem. Teď si s retrospektivou říkám, jak málo stačí, aby se člověk začal ubírat úplně jinou cestou, než do té doby šlapal. A taky si říkám, jak je možné, že focaccia nebyl můj první recept vůbec. Tak tady je!

Suroviny:

400 g hladké mouky

7 g instantního droždí (Je nejpraktičtější a vždy vykyne, ale klidně použijte 21 g čerstvého)

3 dcl teplé vody

2 lžičky soli

1 lžíce olivového oleje

Olivový olej na pokapání

Olivy, keříková rajčata nebo jen koření

Hrubozrnná sůl na posypání

Rozmarýn nebo tymián (za mě jedině rozmarýn)

Postup:

Do velké mísy dáme 400 g hladké mouky, přidáme instantní droždí a promícháme. Poté přidáme 2 lžičky soli, lžíci olivového oleje, 3 dcl teplé vody a těsto cca 15 minut zpracováváme. Bude se docela lepit, ale na to se vypečte. Základem je, aby těsto bylo hladké a mělo aspoň náznaky toho, že se odlepuje od stěn.

Jakmile je těsto zpracované, tak ho vyklopíme na pracovní linku, vymažeme si olivovým olejem prázdnou mísu na kynutí, těsto do ní vložíme, přikryjeme utěrkou nebo potravinovou folií a necháme cca hodinu kynout, než zdvojnásobí svůj objem.

Jakmile nám těsto vykyne, tak rozpálíme troubou na plný kotel, v mém případě 250 stupňů (spodní i horní ohřev). Mezitím si dáme na plech pečící papír. Ten lehce pokapeme olivovým olejem. Je několik způsobů, jak postupovat při vkládání těsta na plech. Buď si můžete těsto rozválet pomocí válečku na pomoučeném vále a pak vložit na plech nebo těsto vyklopit na plech rovnou a s naolejovanými prsty ho postupně natahovat do stran, až zaujme celou plochu plechu.

V takto nachystaném těstě uděláme pomocí prstů důlky, ještě lehce pokapeme olivovým olejem, poklademe olivy, rajčata nebo nic a posypeme kořením a hrubozrnnou solí. Pak jen vložíme do trouby a po 10 minutách zmírníme na 200 stupňů. Dopékáme cca 25 minut. Poznáte to podle barvy. Měla by být zlatá, občasná bublina může přecházet do hněda.

Je dobré sníst focacciu co nejdřív, protože má tendenci velice rychle gumovatět a osychat. Já ji mám nejraději s máslem a vyzrálým cheddarem. Italové ji třeba namáčí v olivovým oleji (A možná taky ne, v Itálii jsem byl jen na lyžích, ale v ČR se to každopádně říká). Záleží jen na vás, s čím si ji dáte.

Jan


921 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page