Začátek nového roku byl docela hektický, proto jsem zde po delší čas nepřidal žádný příspěvek. Uvědomil jsem si to dnes ráno, když jsem viděl dvě dýně na chodbě, které jsme nakoupili někdy na podzim. Konečně jsem se tedy rozhoupal a dal dohromady recept na velice jednoduché dýňové risotto. Musím říct, že si ta jídla Italové vymysleli opravdu parádně. S minimálním množstvím ingrediencí tak dokážete během chvilky stvořit chuťové porno.
Pro mě osobně je nejdůležitější ingrediencí v risottu parmezán. Pro neználky se jedná o italský tvrdý dlouho zrající sýr. Já používám českou alternativu parmezánu, a to sice Gran Moravia. Což je česká firma, vyrábějící sýr parmezán z českých surovin s italským know how. Faakt dobrý kus sejra! Pro originální italské riosotto se používá kulatozrnná rýže Carnaroli, ale zase bych to tak nehrotil a můžete použít jakoukoliv, kterou máte doma. Pak už vám jen stačí máslo, cibule, dýně, víno a máte vystarané. Manža si bude čvachtat! Hahaha!
Doufám, že se to nikdy nedostane do rukou nějakému Italovi.
Ingredience na 4 porce:
150 g másla
1 cibule
320 g rýže Carnaroli, klidně i jiné
200 ml suchého bílého vína
5 lžic nastrouhaného parmezánu nebo sýru Gran Moravia
Půlka dýně hokaido
Zeleninový vývar
Sůl, pepř
Postup:
1. Nejprve si vezmeme dýni hokaido a připravíme ji k vaření. Z dýně vydlabeme dužninu a zbavíme ji slupky pomocí nože nebo kvalitní škrabky na brambory. Poté dýni nakrájíme na kostičky a dáme vařit do změknutí.
2. Nakrájíme si na jemno cibuli, kterou posléze zpěníme na másle.
3. K cibuli přidáme rýži a opražíme ji. Pražíme ji do chvíle, než se začne mírně zbarvovat. Poté přichází chvíle pro bílé víno.
4. Jakmile se nám víno a alkohol s ním spojený odpaří, průběžně doléváme vývarem, aby byla rýže neustále ponořená.
5. Mezitím se postaráme o naši uvařenou dýni. Tu pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na kaši a přidáme se solí a pepřem na pánev. Cílem je vytvořit určitý druh kašovité směsi.
6. Jakmile je rýže skoro měkká, přidáme 3 lžíce nastrouhaného parmezánu a zbytek másla.
Takto hotové risotto necháme chvíli odpočinout a poté naservírujeme s čerstvou vrstvou parmezánu.
U nás v kuchyni dodržujeme pravidlo: "Čím více sýru, tím lépe". Tak jím nešetřete a trochu si dopřejte! Kvalitní víno taky neuškodí.
Ať vám chutná
Jan