top of page
Vyhledat

Hamburgerové bulky


Vánoce se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. Dost už bylo kaprů, řízků, kačen, knedlíků a vanilkových rohlíčků! Teď je čas se připravit na silvestrovskou noc! Proč nepřekvapit pořádným hamburgrem?! Na pozici top hostitele vás může posunout následující recept na ty nejvíce nadýchané, vláčné a voňavé hamburgerové bulky. Receptů na bulky nebo také briošky je na internetu hodně. U nás doma zvítězil ten s bramborou. Ze začátku jsem pekl metodou pokus omyl, až jsem objevil recept na blogu Kublanka, který mi pomohl vše doladit. Tyto bulky můžete naplnit čímkoliv – od klasického hovězího masa na hamburger, přes různé pomazánky, až po avokádo s rajčetem. Můžete je použít jak nasladko, tak naslano. Díky bramboře vám vydrží mnoho dní krásně měkké. Fantazii se meze nekladou i co se týče velikosti. Připravit si je můžete jak ve velikosti na klasický hamburger, tak na styl miniburgerů, které vám tak nahradí jednohubky. Tyto briošky vám zaručeně ozvláštní stůl o silvestrovském večeru. Tak se do toho pusťte a pak se nezapomeňte pochlubit!

Na recept budete potřebovat:

10 dkg dobré nálady

560 g hladké mouky 290 ml plnotučného mléka 105 g uvařených brambor ve slupce (cca 2 velké brambory) 57 g másla pokojové teploty 40 g cukru krupice 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého 9 g soli 1 vejce velikosti L 1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření něco na posyp, jak by řekl Babica, dejte tam sezam, když nemáte sezam, dejte tam třeba mák, a když nemáte mák, tak tam nedávejte nic.

Postup:

1. Pokud nemáme brambory od oběda, tak necháme uvařit cca 105 g brambor ve slupce.

2. Mezitím co se nám vaří brambory, mírně zahřejeme mléko a to tak, aby jeho teplota nepřesáhla 40°C. Do mléka přidáme 7 g sušeného droždí a 40 g cukru krupice. Vše promícháme a počkáme 10 minut, než nám droždí začne pracovat. Na hladině by se měly začít tvořit bublinky.

3. Do větší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky. Neměly by nám tam zůstat žádné velké kousky.

4. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno na struhadle. Tyto brambory, drožďovou směs (kvásek) a vejce přidáme do mísy s moukou, solí a máslem. Následně pomocí vařečky vytvoříme hladkou mírně lepivou směs. Těsto vložíme do mísy lehce vytřené olejem, zakryjeme potravinovou folií nebo utěrkou a necháme cca 60-90 minut odpočívat. Konec kynutí poznáme tak, že by mělo těsto zdvojnásobit svou velikost.

5. Poté si připravíme pracovní plochu (vál, desku na těsto), kterou posypeme moukou a na ni následně vyklopíme vykynuté těsto. To ještě lehce prohněteme, abychom z něj vyhnali přebytečný vzduch. Nakonec ho rozdělíme na 10 stejných kousků - v případě regulérních bulek na hamburger a v našem případě na 24 malých kousků. Je dobré mít opravdu všechny kousky stejné, aby se nám pak v troubě bulky upekly všechny ve stejný čas. Já k tomu používám klasickou kuchyňskou váhu. Z těchto navážených kousků pak vytvarujeme kuličky, které pokladem na plech s pečícím papírem, přikryjeme opět potravinovou folií a necháme 60-90 minut dokynout na požadovaný tvar.

6. Mezitím rozpálíme troubu na 200 °C. Připravené vykynuté bulky potřeme vyšlehaným žloutkem a posypeme sezamem nebo mákem. Pečeme 10-20 minut. Necháme vychladnout na mřížce.

7. My jsme naposled plnili bulky křenovou pomazánkou (rozmixovaný tvaroh, křen, pepř, sůl) s avokádem, rajčetem a rukolou. Je to výborná kombinace, ale s křenem se to nesmí moc přehánět.

Jídlu zdar!

Jan

607 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page