top of page
Vyhledat

Hokaido polévka


Dnešní recept bude jako na míru dělaný pro podzimní počasí, které nám o sobě dalo v posledních dnech pořádně vědět. Příroda se pomalu zbavuje všech připomínek uplynulého léta: listí, ovoce, trávy a začíná se připravovat na zimu. Možná i člověk by to měl tak dělat a neschovávat staré papíry a listy, které mu zabraňují prožívat nové a čisté jaro.

Podzim je celkově velice zvláštním obdobím. Probouzení se za tmy (ghhrrrr). Podzim znamená období, kdy se snažím pomocí kávy, propracovanou technikou a dlouholetou praxí dostat moji Aničku z postele a to bez toho, aniž by došlo k velkým škodám na obou stranách. Podzim pro mě znamená začátek období tlustých ponožek. Podzim pro mě znamená konec zahrádkářské sezóny. Je to prostě podzim a my si ho naštěstí umíme užít po svém. Někdy stačí dobrá teplá polévka, jako je z dýně hokaido, která se v tomto období vyloženě nabízí.

Je to docela paradox, protože v dětství jsem měl k dýním vyloženě odpor. A dýně nebyla jediná, stejně tak tomu bylo například s hermelínem a vlastně se všemi druhy „smradlavých sýrů“. Ale podle všeho jsem příkladem toho, že chutě člověka se v průběhu života můžou měnit. Dnes se jedná o má oblíbená jídla. Těší mě i to, že všechny suroviny potřebné na polévku si většinou vypěstujeme sami na naší zahradě, takže nás hřeje pocit toho, že víme, co jíme. Pokud tedy dýni zatím neholdujete, tak jí zkuste dát šanci. Třeba váš názor změní následující recept.

Co se týče receptů, tak internet se jimi jenom hemží, některé jsou snadné a jiné ještě snadnější. Já vám teď odtajním recept, podle kterého děláme polévku z dýně hokaido v naší kuchyni. Tento postup považuji za nejjednodušší a chuťově mně nejvíce sympatický.

Na recept budeme potřebovat:

1 menší dýni hokaido

2 menší mrkve

1 větší nebo 2 menší brambory

5 stroužků česneku

Zeleninový vývar – podle požadované hustoty polévky

Sůl

Pepř

Smetanu ke šlehání

Sýr podle obliby, my dáváme většinou Cheddar

Jak už jsem říkal, postup je velice jednoduchý a každý začínající kuchtík s ním může udělat díru do světa. Nejprve si rozehřejeme troubu na 180°C. Následně si omyjeme mrkev, brambor, cibuli, vše očistíme a nakrájíme na čtvrtiny. Oloupeme cca 5 stroužků česneku. Dýni rovněž očistíme a jsou dvě možnosti: buď necháme slupku, anebo ji odstraníme. Já většinou odstraňuji, protože polévka je pak jemnější. Následně dáme vše na plech nebo do zapékací mísy, zakápneme olivovým olejem a necháme péct, dokud není vše dokonale měkké. Nebojte se zeleninu klidně trošku připéct, zvýrazníte tím chuť zeleniny.

Jakmile máme dopečeno, tak celý obsah z pekáče přendáme do kastrolu, zalijeme zeleninovým vývarem a rozmixujeme do hladka. Pak už jen stačí přidat sůl a pepř podle chuti. Někdo ještě přidává chilly, muškátový oříšek nebo pár kapek citronové šťávy.

Poté dochutíme a můžeme servírovat. Nejraději máme kombinaci s cheddarem nebo se smetanou ke šlehání. Můžete také použít pro ozdobu čerstvou bazalku nebo klíčky řeřichy. Do polévky si také rádi dáváme opražený chleba. Fantazii se meze nekladou a každý si najde to, co mu chutná nejvíce.

229 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page